Pilates
“Na tien sessies zul je het verschil voelen, na twintig het verschil zien en na dertig zul je een heel nieuw lichaam hebben’’ 
(Joseph Pilates)

De Pilates Methode is een oefenmethode voor het hele lichaam. In deze bewegingsvorm wordt gewerkt aan het vinden van de ultieme balans tussen lichaam en geest door samenhang tussen kracht, souplesse, ademhaling en controle.
Het krachtcentrum van het lijf, oftewel de buikspieren, rugspieren, binnenkant dijbeen en bilspieren, is het punt van waaruit alle oefeningen worden opgebouwd. Het resulteert in een krachtig, soepel lichaam en gestroomlijnde spieren, een goede houding en een groot bewustzijn van je lichaam. 
Na een korte warming-up van 5 tot 10 minuten volgt een serie oefeningen op een vloermat. De oefeningen worden zeer bewust, rustig, geconcentreerd en gecontroleerd uitgevoerd, altijd vanuit het krachtcentrum. Het hele lichaam komt aan bod, met de nadruk op de rompspieren. De les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.
Pilates geeft je de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer te trainen op je eigen niveau. Je kunt gewoon jezelf zijn, en daarom is Pilates geschikt voor iedereen: jong, oud, man, vrouw, fit of minder fit, zelfs voor mensen met fysieke beperkingen. Je zult merken dat je conditie en souplesse snel verbeteren en dat je beter in je vel komt te zitten.
Stabilisatie
Pilates versterkt de stabiliserende spieren. Deze zorgen voor onze belangrijkste lichaamshouding, rechtop staan. Ze ondersteunen de wervelkolom en het bekken. 
Coördinatie 
Naast kracht wordt de coördinatie verbeterd. Dit komt tot uiting in een betere motoriek en beter evenwicht.
Conditie
Je lichamelijke conditie verbetert. Spieren worden actiever en de stofwisseling wordt gestimuleerd. Je voelt je fitter en actiever.
Balans
Door de uitgebalanceerde training van alle spiergroepen zal pijn uit overbelaste spieren en gewrichten verminderen of zelfs verdwijnen.
Souplesse 
Door de aanspanning en oprekking van je spieren word je niet alleen krachtiger, maar beweeg je ook soepeler.
Ontspanning
Spanning in je lichaam, vaak veroorzaakt door een verkeerde (werk)houding, wordt geleidelijk afgebouwd. Door nieuwe bewegingspatronen aan te leren, ervaar je je lichaam als meer ontspannen en tegelijk (veer)krachtiger.
Lichaamsbewustzijn
Door een sterker lichaamsbewustzijn voel je ook beter aan wanneer en waardoor je lichaam uit balans raakt. Zo kun je sneller je lichaamshouding of -beweging aanpassen, en leer je (opnieuw) altijd moeiteloos vrij bewegen!
terug naar boven